11 01 2009

Cevizli Çiğ Köfte

Cevizli Çiğ Köfte

Cevizli çiğ köftemizde ise normal çiğ köfteye ek olarak içine sadece ceviz ilave ediyoruz. Bu sayede hem çiğ köftemizin içeriğini biraz daha zenginleştirmiş hem de çiğ köftemize ceviz tadını da eklemiş oluyoruz.

Peki cevizli çiğ köftenin tadı nasıldır ?

Cevizli çiğ köftenin normal çiğ köfte tarifinden çok fazla farkı bulunmamaktadır. (çiğ köfte tarifi) Lezzet bakımından ; cevizli baklava sevenler büyük ihtimalle cevizli çiğ köfteyi de beğenirler. Çünkü dediğimiz gibi sade çiğ köfteden tek farkı , içine attığımız cevizdir. Bu yüzden de tadında o kadar fazla değişiklik yaşatmayacaktır. Cevizin çiğnendiğinde ağza gelen o ceviz kokusu çiğ köfteyi ağzınıza aldığında da gelecektir.

Cevizli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır ?

Çiğ köftemizi belirttiğimiz tarif üzerine aynı şekilde yapıyoruz. (çiğ köfte tarifi) Çiğ köftemiz dinlenirken , önceden hazırladığımız cevizlerimizi sarımsak döveceğinde toz haline gelene kadar dövüyoruz. Dinlenmeye bıraktığımız çiğ köftemizin üzerine toz halindeki cevizlerimizi döküp , tekrar yoğuruyoruz. Cevizlerimiz çiğ köftenin içinde kaybolana kadar bu işleme devam ediyoruz.

Servis Önerileri :
Cevizli çiğ köftede diğerlerindeki gibi nar ekşisini ve limonu önermiyoruz. Cevizli çiğ köfte sade çiğ köfte sevenler içindir. Servis yaparken çiğ köftenizin üzerine tüm cevizler atabilirsiniz. Bu çiğ köftenizi daha iştah açıcı gösterir ve estetiğini arttırır.

Dikkat Edilmesi Gereken Uyarılar :

Cevizlerinizi toz haline gelene kadar ezmeye özen gösteriniz. Aksi taktirde hem estetik bakımından hem de yiyimin kolaylaşması açısından olumsuzluklar yaşatacaktır. Cevizli çiğ köftenizi mümkün olduğu kadar eklentilerden koruyunuz. Acı , ekşi , baharat gibi eklentiler , cevizin tadının karışmasına ve cevizli çiğ köfte özelliğinin kaybolmasına neden olacaktır.

2 yorum:

  1. Herkezin Devlet Sırrı Gibi Sakladığı Çiğköftenin Tarifini Yayınlamak İstiyorum Bu İşin Cıvkını Çıkardılar Herkez Yapmayı Öğrensin Diye Sır Gibi Sakladığım Çiğköfte Tarifini Paylasıyorum Bu Benım Sureklı Yaptıgım Tarıf Baska Çeşitleride Mevcuttur Dısarda Satılan Budur İşte

    Gerçek Ustasından Çiğköfte Tarifi Çiğköftecileri Batıracak Tariftir Kaçırmayın

    1 Kg İçindir Tarif,

    1 Kg Esmer Bulgur (Simit de Denir)
    250 Gram Ceviz(Badem,Fındık Ve Kabuklu Fıstık Ta Güzel Tat Veriyor)
    3 Yemek Kaşığı Biber Salçası
    3 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    5-6 Yemek Kaşığı Ketçap(Acılı-Acısız)
    6-7 Yemek Kaşığı Kahramanmaraş İsotu (Kesinlikle Bu İsottan Kullanın Ap Ayrı Bir Tat Veriyor)
    2 Yemek Kaşığı Pul Biber
    4 Yemek Kaşığı Kırmızı Toz Biber(Acılı-Acısız)
    1 Çay Kaşığı Sumak
    Çeyrek Çay Kaşığı Karabiber
    Çeyrek Çay Kaşığı Kimyon
    1 Tatlı Kaşığı Sarımsak Tozu(Azaltılabilir Veya Çoğaltılabilir)
    1 Çay Kaşığı Soğan Tozu(Eğer Bulamazsanız Normal Soğan Koymayın Sakın)
    2 Yemek Kaşığı Bulyon (2-2,5 Su Bardağı Kaynar Suda 6-7 Dakika Kaynatılacak)
    7 Türlü Baharat(Aktarlarda Bulunuyor)
    Çeyrek Çay Kaşığı Köri(Köri Birçok Baharattan Oluşan Hafif Acı Çok Güzel Bir Baharattır)
    Nar Ekşisi(Ölçüsü Damak Tadına Göre Deneyerek Ayarlansın)
    Tuz(Damak Tadına Göre Ayarlanacak)
    İsteğe Göre Çok Az Miktarda Tarçında Konulabilir


    Yapılışı

    İsotumuzu Bir Gece Önceden Sıcak Suya Koyup Bekletiyoruz(İsotun Yumuşamasını Sağlıyor)

    Daha Sonra İse Dinlenen İsotumuzu Sudan Çıkarıyoruz(Ama Suyunu Dökmüyoruz Çünkü Bulguru Bu Suyla Islatacağız Rengi Tutturmanın Püf Noktalarındandır)

    Sonra Baharatlarımızı Bir Kaba Koyup Biber Salçası Domates Salçası Ketçap Yeteri Kadar Yağ Ve Yarım Çay Bardağı Kadar Su İlave Edip Karıştırıyoruz (Mikserle Yapılırsa Daha İyi Olur) Sosumuz Hazır...(Cevizi Bu Sosa Katmıyoruz,Bu Sos tan Ayırıp Çiğköftemizin Yanında Kullanıyoruz Yani Çiğköftelerin Yanında Verilen Acı Sos Bu İşte)

    Sonra İsottan Elde Ettiğimiz Suyu Kaynatıp Bulgurun Üzerine Yeteri Kadar Döküp Kaşık Yardımı İle Karıştırıyoruz, Ve Sonra Bulguru 10 Dkka Ağzı Kapalı Şekilde Bekletiyoruz. Bu Arada Toz Bulyonumuzu Kaynatıyoruz Şişen Bulgurumuzu Tepsimize Alıp Hazırladığımız Bulyonlu Suyuda İlave Edip Birbirini Tutana Kadar Yoğuruyoruz
    Eğer Kıvamı Lokum Gibi Olmamış İse Su Dökerek Yoğurmaya Devam Ediyoruz(Ne Çamur Gibi Olacak Nede Kaskatı Ortasını Bulmak Size Düşüyor Bu Yüzden Suyu Koyarken Dikkatli Davranalım) Kıvamını Aldığı Zaman Cevizi Ve Hazırladığımız Sosu İlave Edip Yoğurmaya Devam Ediyoruz Ne Kadar Çok Yoğrulursa Tadı Dahada Güzelleşiyor Yoğurma Esnasında Bir Kabın İçine Sıvı Yağ Döküp Yanınızda Bulundurun Ellerinizi Yağa Batırıp Yoğurma İşlemine Çiğköftemiz Yeteri Kadar Yağını Alıncaya Kadar Yoğuralım En Son İse Damak Zevkimize Göre Tuz Ve Nar Ekşisini İlave Edebiliriz .d:d:d

    Biraz Uzun Oldu Ama Değdi Çünkü İşin İnceliği Yapılış Tarzı Gizli Kalan Herşeyi Ortaya Çıkarıyor Bende Ertan Usta Memnun Oldum Arkadaşlar Çiğköftenin Kralı Budur


    Afiyet Olsun.......

    Bu Kadar Basit Arkadaslar

    YanıtlaSil
  2. tesekkur ederim.ertan usta bu tarifi bizlerle paylastigin icin.turkiyedekiler istedikleri zaman yiyebiliyorlar ama disaridakiler bulamiyorlar.deneyecegim.telefon numarani verirsen sonucu sana bildiririm.
    tekrar tesekkurler.

    YanıtlaSil

Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site