6 01 2009

Etsiz Çiğ Köfte Yapılışı | Tarifi



Meşhur Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Lazım olacak malzemelerimiz ;

• 3 su bardağı ince bulgur
• 1 orta boy kuru soğan
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı biber salçası
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı toz biber
• 1 yemek kaşığı isot (isteğe bağlı arttırılabilir veya azaltılabilir)
• İsteğe bağlı taze soğan
• İsteğe bağlı maydonoz
• Poşet Eldiven
• Bileği kuvvetli bir vatandaş. (Yoğurmayı biliyorsa vatandaş olmasa da olur)


Malzemelerimizi (bulgur , salçalar , baharatlar) yoğurmak için geniş bir kaba aldıktan sonra , soğanımızı ve sarımsağımızı kabuğundan arındırıp elimizle çok küçük parçalara getiriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus soğanların püre haline gelene kadar parçalanmasıdır ; eğer püre haline gelmezse çiğ köftemizin yapım aşaması bittikten sonra ilk tattırdığınız kişi soğanların ağzında hala canlanmaya çalıştığını size ifade edecektir. (Eğer elde yapmaktan üşeniyorsanız , robottan veya rendeden geçirerek de bu olayı bir nebze halledebilirsiniz). Daha sonra püre haline getirdiğimiz soğan ve sarımsağımızı kabın içine boşatıp 2 yemek kaşığı sıvı yağımızı döktükten sonra yoğurmaya başlıyoruz. Bulgur ile diğer malzemeler bir bütün halinde gözükmeye başladıktan sonra , üzerine hafif su döküp çiğ köfte rengini ve şeklini alana kadar kurudukça su dökme işlemine devam ediyoruz… Çiğ köftenin yumuşadığını elinizle hissettikten sonra ağzınıza götürüp tadına bakıp , damak zevkimize göre tadını ayarlıyoruz. En son maydonoz ve taze soğan ilavemizi istek üzerine yoğurduğumuz kabın içerisine atıp birlikte bir kere daha yoğuruyoruz.

Çiğ köftemiz artık servis yapmaya hazırdır.


Afiyet olsun...

Servis Önerileri ;

Dürüm için ; Dürüm yapacağınız lavaşın üzerine elinize önce çiğ köftemizi dilediğimiz gibi yerleştiriyoruz. Üzerine yıkadığımız ve elimizle parçaladığımız aysberglerimizi eşit şekilde paylaştırıyoruz. Üzerine limonumuzu sıkıyoruz ve isteğe bağlı olarak nar ekşimizi üzerinde gezdiriyoruz. Lavaşımızı güzelce sardıktan sonra dürümümüz hazırdır.



Afiyet olsun...

Tabakta Servis İçin : Elimizle parçaladığımız aysberglerimizi tabağın en altına seriyoruz. Üzerine sıktığımız çiğ köftelerimizi düzenli bir şekilde koyuyoruz. Onun üzerine de limonumuzu sıkıp isteğe göre naz ekşisi gezdiriyoruz.

Not : Nar ekşisi tavsiye edilir.

Bu sayede hem fırsatçılara paramızı kaptırmamış , hem de doya doya çiğ köfte yemiş oluyoruz.

149 yorum:

  1. Hadi bakalım sana güvendik yapıcaz inş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapicaksin tabi, elbette
      ilk basta guzel olmaya bilir sonra tadi değişir. (Guzel olur)

      Sil
  2. hani patates konuyormuş etsiz çiğ köfteye...kimi diyor susuz kimi diyor suyla kimi diyor domates suyuyla kimi cevizli kimi limonla olmaz sertleştirir bi diyorsunuz adıyanlı kırmızı biber koymuyor siz tarifinizde kırmızı biber diyorsunuz hangisi doğru...siz bu tarifi nereden aldınız ben çok merak ettim....

    YanıtlaSil
  3. etsiz çiğ köfte çok güzel fakat fiyatı çok fazla dar gelirli insanlarında istifade edebilmeleri için fiyatını makul bir şekil olabirse [10 YTL]İYİ OLUR ELLERİNİZE SAĞLIK BEN ANKARA DAN ALİ ERCAN

    YanıtlaSil
  4. etsiz olması çok guzel bu yuzden yapanın eline saglık hele bide benim gibi aş eren olursa çok daha iyiyemeyi sevenlere afiyet olsun şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede dogru soylıyosun

      Sil
    2. etsiz süperr :) ben çok severim çiğköfteyii ::::)

      Sil
  5. hanımlar beyler bu bir gerçek çiğköfte tarifidir tam anlamıyla sadece kıyması eksik işte adı üstünde etsiz...
    yalnız bi de nar ekşisi koyarsanız daha harika oluyor
    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede de ama etsız daha guzel oluyo

      Sil
  6. o kadar araştırdım.. ama senin yazın cok etkileyici geldi, umarım anlattığın gibi güzel olur.

    YanıtlaSil
  7. evet bu tarif çok güzel yaptı

    YanıtlaSil
  8. bende şimdi yaptım harika gerçekten. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Tarif için teşekkürler ama anlamadığım bir nokta var.• 2 tatlı kaşığı pul biber
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
    demişsiniz bu ikisi aynı şey değilmi yoksa kırmızı biberi rendeleyip mi katıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kirmizi biber derken, toz biber belirtilmistir tarifte.

      Sil
  10. Kırmızı biberden kasıt toz biber olsa gerek :)

    YanıtlaSil
  11. mutlaka deneyeceğim

    YanıtlaSil
  12. ya et olmadan bulgur yapışmazmıs dıolar onunyerınede patatesten bahsedıolar bunun dogrulugu nedır saklanan ınce ayrıntı bu mu??

    YanıtlaSil
  13. yok et olmadan bulgur yapışmaz sadece efsaneden ibarettir.

    YanıtlaSil
  14. güzel ama çiğ köftenin baharatı yedi çeşittir bu eksik. ben antepli olarak diyorum ki bu olsa olsa mercimek köftesi gibi , bulgur köftesi olur . olmuş bile BULGUR KÖFTESİ...

    YanıtlaSil
  15. ilk yorum yapan arkadaşım evet kırmızı biber kullanılmıo acılı ezme isot potasyum sorbat gluten var bizim bilmediğimiz

    YanıtlaSil
  16. bende 2 kez yaptım bu tarifi. süperrr valla bayıldımm :) ama ben haşlanmış patateste ekledim. etli çiğ köfteyi hiç sağlıklı bulmadığımdan bu tarif tam bana göre oldu... teşekkürlerrrrrr....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaç tane patates koydun?

      Sil
  17. Ben bu tarifi birkaç kez uyguladım çok güzel oluyor, yurtdışımda yasıyorum bir keresinde 500 gr bulgurla yaptım ve birseferde oturup hepsini yemiştim. Elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  18. Ben bununla yapıyorum birde üstüne rondodan geçirilimiş bayat ekmek katıyorum....

    YanıtlaSil
  19. henüz yapmadım ama tarife göre güzel olacağından eminim .özellikle et sevmediğim için bana daha mantıklı geldi.biran önce yapıp tadına bakmak istiyorum .teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. cookkkk güüzelllll jaaa...herkeze tavsiye ediyommm

    YanıtlaSil
  21. Çok ekşi oluyo hiç tavsiye etmem ..

    YanıtlaSil
  22. bu tarif kac kişilik

    YanıtlaSil
  23. eklediğimiz su kaynar değil dimi ? bir de her seferinde ne kadar su ekliyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sicak su. ile asla olmaz bildigimiz buz atacaksin icine o eriyene kadar yoguracaksin bi derin kaba yine buzlu su koyupellerini islatip. yoguracaksin en fazla iki cay bardagi su kullanacaksin fazla kullanirsan suyu bulgur siser ve. kofte mideni yorar lezzet vermez

      Sil
  24. Güzel oluyomuş yaptım ?!AFERİN!?

    YanıtlaSil
  25. Yarınki misafirlerime etsiz çiğköfte ararken bu siteye rastladım.Tarif kısmı ve yorumlar inanılmaz güzel :) Gece gece beni güldürdünüz Allahta sizi güldürsün.

    YanıtlaSil
  26. :) bende çok güldüm ama denicem bakalım tarifi eşim tutturdu sevde sen yap die, yapınca yazarım gerçek sonucu :)

    YanıtlaSil
  27. sevde naptın oldumu güzel bende yapmaya çalışcaz bakalım...

    YanıtlaSil
  28. slm sevde ben, yaptım gerçekten güzel oldu eşim de beğendi bundan sonra dışardan almak yasak çiğköfteyi, benim bulgurum biraz iriymiş pakette ülkerin kini almştım. ama açık alıp daha incesini alacağım bidahaki sefere baya yoruldum yumuşatacağım diye. 2,5 su bardağı kadarda su gitti yoğurma aşamasında. tüm baharatlardan artı sumak(tarifte yok) 1 er tatlı kaşığı koymuştum, acısı biraz fazla oldu çok acı yiyemeyenler 1 tatlı kaşığından az koysunlar. Herkese afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su konması pek mantıklı değil.

      Sil
  29. Gerçekten güzel oluyor mu ki ya birçok farklı tarif var hangisini yapacağıma karar veremedim :(

    YanıtlaSil
  30. çiğ köfte yaptım mükemmel oldu :) herkese tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  31. köfteyi bilmem ama (yoğurmayı biliyorsa vautandaş olmasada olur ...)esprisi muhteşem....tebrik ederimmm...

    YanıtlaSil
  32. dürümün içine taze nanede oldumu harika OLUYOR BNCEDE DENEYİN USTAMIZ GÜZEL TARİF VERMİŞ TŞKKÜRLER

    YanıtlaSil
  33. dostlar dün yaptım bunu ve güzel oldu hakkaten.yukarıda sorusu olanlar için kırmızı biber le pul biber farklı.zaten baharatçıda kırmızı biber ayrıca satılıyor.acısız olanını alın yanlız zira isot yeterince acılık veriyor.biber salçasınıda acısız olanından alın.eğer iyice acılı olmasını istiyosanız tek kullanacağınız isot olsun,ölçeğini biraz fazla atarsınız.bulguru yumuşatmak için yoğurmak biraz uğraştırıyo tabi.e oda normal dımı,çi köfte yapma öyle kolaymı :)) hadi afiyet olsun şimdiden

    YanıtlaSil
  34. acaba su kaynar su mu yoksa soğuk su mu olacak

    YanıtlaSil
  35. Kıymasız olması daha sağlıklı bence.

    YanıtlaSil
  36. aynen tarife uydum herşey doğru kesinlikle hiç yanlış byapmadım iğrenç fiyasko tadı berbat direk çöpe gitti tarfiniz yanlış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz becerememişsiniz bence, ben dahil çoğu kişi yapmış ve beğenmiş.

      Sil
    2. evet belli ki becerememişsin işte kabul et.. ya da damak tadın körellmiş

      Sil
  37. "acaba su kaynar su mu yoksa soğuk su mu olacak " sorusuna cevaben.soğuk olacak,saygılar...

    YanıtlaSil
  38. bende bu aksam yaptım cok gzl oldu tesekkrler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize niye söylüyosun hemde bizene

      Sil
  39. tarifi daha denemedim, fakat tarifteki espri gibiyse muhakkak lezzetlidir.. hic beklenmedik bir anda kahkahaya boguldum.. allahta sizi güldürsün..

    YanıtlaSil
  40. Gerçekten güzel oluyor mu ki ya birçok farklı tarif var hangisini yapacağıma karar veremedim :(

    YanıtlaSil
  41. BİLMİYOM DAHA YAPCAM AMA GÜZELMİKİ ACABA :S

    YanıtlaSil
  42. Ben bu tarifi devamlı yapıyorum çok güzel oluyor..mutlaka deneyin..ayrıca ben içine limonda sıkıyorum ..afiyet olsun ANKARA

    YanıtlaSil
  43. yaptım çok teşekkür ederim süper oldu ama etsiz ya biraz daha kötü oldu etliden ama güzel tarif

    YanıtlaSil
  44. bende yaptım ve beğendim tarif defterime geçiricem hemen... teşekkürler...

    YanıtlaSil
  45. Tarif güzel yanlız biraz suyunu fazla kacırdım :d

    YanıtlaSil
  46. İnşallah güzel olur :)

    YanıtlaSil
  47. ARKADASLAR SELAMUN ALEYKUM:) BEN BU TARIFI YAPTIM, ANNNEMLE BABAM PARMAKLARINI BILE YEDILER:D TAVSIYE EDERIM TAM UYARSANIZ SUPER OLUYOR.BEN PATATESTE ATTIM, NEFIS OLUYOR.YALNIZ TUZUNU COK YAZMISSINIZ. TUZU TARIFTEN AZ ATARSANIZ IYI OLUR. TESEKKUR EDERIM PAYLASAN KARDESIME.

    YanıtlaSil
  48. BEN ICINE NAR EKSISIDE DÖKTÜM. TADINI VEREN NAR EKSISI.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesela nekadar nar eksisi döktünüz?

      Sil
    2. haklisiniz nar eksisi gercekten güzel tad veriyor

      Sil
  49. yaptım harika oldu suyununılık koyun sıcak koymayın ayarını kaçırırsınız

    YanıtlaSil
  50. Bulgur Islatılmalımı

    YanıtlaSil
  51. marketlerde sıra patates püreli çiğköfte var onu alın ve arkasındaki talimatlara bakarak yapın çok uygun ve gayet güzel bir tadı var

    YanıtlaSil
  52. denemek lazım damak tadı da önemli tabi

    YanıtlaSil
  53. denedik gayet güzeldi tavsiye ediyorum...tarifi verene tşk.ler
    not: bileği kuvvetli vatandaşa lüzum yok,kıyma makinesi de gayet güzel yoğuruyor , ne demişler alet işler el övünür:)

    YanıtlaSil
  54. Merhaba arkadaşlar bende bu tarifi 2 defa yaptım birinde 8 kişilik digerinde 16 kişilik yarın ise 30 kişilik yapacagım inşallah yaptığım ilk iki tarif çok güzeldi inşallah yarınkide çok güzel olur.

    YanıtlaSil
  55. bulguru ıslatmadn mı yapıcaz

    YanıtlaSil
  56. Bu tarif muhtesem lezzetli Mutlaka deneyin ben 1su bardagi ilik su kullandim tarifi yazanin ellerine saglik

    YanıtlaSil
  57. ins denecegiz hadi bakalim

    YanıtlaSil
  58. kaç kişilik bu tarif

    YanıtlaSil
  59. şu anda hazırladım malzemeleri arkadaşımı bekliyorum yoğurucam bakalım nasıl olucak

    YanıtlaSil
  60. ben yaptım demin ilk yapışıma göre fena olmadı.tavsiyem baharatı bol katın daha lezzetli olur.

    YanıtlaSil
  61. arkadaş çok haklı doğru bi tarif fakat 2 malzeme eksik olmazsa olmazı isot ve çiğköfte harcı afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pardon isotu görmemişim :)

      Sil
  62. Tarifiniz akşama deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  63. Yha kaç kişilik bu çiğköfte ??

    YanıtlaSil
  64. kesinlikle denemeliyim çok güzel bir şeye benziyor

    YanıtlaSil
  65. bulgur ıslatılıyor mu?

    YanıtlaSil
  66. Mükemmel etsiz çiğ köfte tarifi harfiyen yapın. 100 gr toz veya ince çekilmiş ceviz içi 25 gr kabuklu fıstık içi (çekilmiş) 500 gr ince esmer bulgur. Antep bulguru en iyisidir. 2 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası 3 yemek kaşığı ketçap 3 çorba kaşığı isot 1 çay bardağı sıvı yağ 2 adet dana et bulyon tablet. (1 su bardağı suda 5 dk kaynatın bulgura dökün) 1 çorba kaşığı pul biber 2 çorba kaşığı çiğ köfte baharatı (7 türlü) Yarım çay kaşığı tarçın 1,5 yemek kaşığı kaşığı toz biber. Tuzunu ise bulyonlu su katıldıktan sonra kontrol edip atın

    YanıtlaSil
  67. Merhaba arkadaşlar, bilirsiniz ki çiğköftenin ana maddesi kaliteli doğal ev yapımı isot tur. İlk başlarda bulmakta zorlanıyodum fakat şuanda www.urfadanevinize.com adresinden içim rahat bir şeklde alabiliyorum. Tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. etsiz çigköftenin sırrıı arkadaşlar MSG dirrr...

      Sil
  68. Denemek için sabırsızlanıyorum...

    YanıtlaSil
  69. Üstteki marullu çiğ köfte ile alttaki lavaş dürümler aynı köfteler değil. Lütfen kendinize ait fotoğrafları kullanınız.

    YanıtlaSil
  70. arkadaşlar etsiz çiğ köftemi yemek istiyorsunuz alın size tarif.1kğ esmer çiğ köftelik bulgur.2ad orta boy kurusogan.5diş sarımsak,50grisot.50 grkırmızı pulbiber.2yemek kaşığı karışık köfte baharatı .1yemek kaşıgı sumak.1 tatlı kaşıgı kara biber.2 yemek kaşığı domates salçası.2 yemek kaşığı acı biber salçası.2kaşık tatlı biber salçası.yarım çaybardağı nar ekşisi 1 adet limon.1 ağ maydanoz.
    YAPILIŞI:
    ÖNCE İSOT VE PULBİBERİ DERİN BİR KASEYE KOYUN VE ÜZERİNE KAYNAR SU KOYUN ÜSTÜNÜ ÖRTECEK KADAR 15DK BEKLESİN 15.DK SONRA SOGANLARI,SARIMSAGI ROBOTTA ÇEKİN.BULGURU VE DİĞER MALZEMELERLE BERABER 1 ADET LİMONU YIKAYIP DÖRDE BÖLÜP ÇİĞ KÖFTE TEPSİSNE KOYUN MAYDANOZ HARİÇ ELDİVEN GİYEREK YOGURMAYA BAŞLAYIN TUZU İSTEĞE BAĞLI OLARAK YUMUŞAMAYA YAKIN TADINA BAKARAK İLAVE EDİNİZ.SU HEMEN KULLANMAYIN YOĞURURKEN BULGURLAR TANE TANE OLCAKTIR OZAMAN 3 AVUÇ SU KOYUN TAHNİ 45 DK YOGURDUKTAN SONRA İNCE KIYILMIŞ MAYDANOZ YAPRAKLARINI İLAVE EDİNİZ 20DK DAHA YOGURDUKTAN SONRA OLMUŞ OLACAKTIR
    NOT:SU FAZLA KULANMAYINIZ TANE TANE OLDUKCA ELLE SERP YAPIN .AFİYET OLSUN

    YanıtlaSil
  71. Çiğ Köfteye sarımsak katıldığını hiç duymamıştım.Bulguru kaynar su ile ıslatmadan yapılırsa mide sorunu olanların vay haline......

    YanıtlaSil
  72. ben yaptim cok guzel oldu ama bu araplar hicbiseyden anlamiyor begenmediler :) agizlari yandi heralde bilege dikkat iyi agritiyor

    YanıtlaSil
  73. gerçek etsiz çiğ köfte tarifi

    http://etsizcigkofteci.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  74. supermis bu, vejateryan oldugum icin bu tarif isime ck yaradi :))

    YanıtlaSil
  75. Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  76. Tarif için teşekkürler deneyip göreceğiz bakalım

    YanıtlaSil
  77. yanlisin var arkadasim cig koftede asla sicak hele kaynar su kullanilmaz bildigin buz koyarsin harca yogurursun kaynar su nulguru sisirir mideyide yorar buz ile yoguracaksin ki lezzet versin hem isin sirri yogurmakta sen kaymar su. dokerek fazla yogurmaktan kaciyorsun

    YanıtlaSil
  78. 1 Kilo ince esmer bulgur
    3 Çorba kaşığı biber salçası
    3 Çorba kaşığı domates salçası
    4 Çorba kaşığı ketçap
    6 Çorba kaşığı isot
    1.5 Su bardağı sıvı yağ
    2 Çorba kaşığı toz bulyon [dana etli]
    3 Çorba kaşığı pul biber
    4 Çorba kaşığı çiğ köfte baharatı [ kimyon, yenibahar, karabiber, kişniş, muskat, tarçın, zencefil ]
    Yarim çay kaşığı daha tarçın
    4 Çorba kaşığı kirmizi toz biber
    1 Çorba kaşığı tuz
    200 gr Ceviz içi


    Bir kilo bulgur tepsiye dökülür üzerine 200 gr ceviz tozumuz ilave edililir.
    Domates salçası , biber salçası , ketçap , isot , çiğ köfte baharatı , tarçın , toz biber bir kabın içerisinde toplanır , karşım krema halini alana kadar çırpılır .
    Tepsinin içideki cevizli bulgura sıcak su ilave edilir , bulgur ıslatılır . Bulgur sakız halini alana dek
    yoğurma işlemi yapılır.
    Bu arada 2 su bardağı suya 2 yemek kaşığı toz bulyon atılır ve 5 dk kaynatılır.
    Kabın içersindeki salçalı baharatlı sosumuz da yumuşamış bulgura ilave edilir , tekrar yoğrulmaya
    devam edilir.
    Kaynamış et suyumuzu bulgura ilave edip tekrar yoğurma işlenmine devam ederiz .
    Köftemizin tuzunu kontrol edip tuz ilavesi yapabilirsiniz .Bulyon tuzlu olduğu için bu işlemi et suyumuzu
    ekledikten sonra yapmanız iyi bir tercih olacaktır.
    Son olarak yağımızı ilave edelim ve yoğuralım . Unutmayan etsiz köftemiz sakız kıvamında olmalıdır.
    Tepsinin kenarına yığıp dinlendirmeye bırakalım.

    Önemli olarak ; ev yapımı hazır salçalar ve bulyonlar yeterince tuzlu oluyor . Buna göre yukardaki tuz miktarını kullanırken dikkat edin , ya da hiç kullanmayın

    Çiğ köftemiz uygun kıvamı aldıktan sonra dinlendirmeye bırakın , hemen tüketmeyin.
    Çiğ köftemizi yaparken içerisine nar ekşisi , limon suyu katmayın , bu yöntem kısır yapımında kullanılır.
    Marulla servis ediniz , kıvırcık lezzetinden biraz mahrum edebilir.
    Soğan , sarımsak kullanmak isterseniz toz halinde temin etmelisiniz .
    Çiğ köftemizin sosundan biraz daha yapıp acı severler için ikramda bulunabilirsiniz.
    Malatyalı ustanın tarifi http://etsizcigkofteci.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  79. benim bileğim kevetlid egil ama :(

    YanıtlaSil
  80. Güzele benziyo denemek lazm benm gbi çiq kfte ttkunları içn gzl dncm.d

    YanıtlaSil
  81. Arkadaşlar daha önce çok sayıda etsiz çiğ köfte tarifi denedim ama içlerinde en iyisi bu oldu. Yemeğe doyamadım. Aradığım damak tadını sonunda buldum. İçerisine bir miktar nar ekşisi de ilave ettim ek olarak müthiş oldu. Mutlaka deneyin. Tarif için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birde çiğ köfte en son kıvamına gelene kadar azar azar baya su takviyesi yapmak zorunda kaldım. Karıştırdıkça ve arada tadına baktıkça kıvamı hissediyorsaunuz zaaten.

      Sil
  82. güzeldi tavsiye ediyorum arkadaşlar :)

    YanıtlaSil
  83. isot koyuyo musunuz ???

    YanıtlaSil
  84. pul biber koymasak olur mu acabaaaaa ????

    YanıtlaSil
  85. ben yaptım gerçektende harika oldu :)))

    YanıtlaSil
  86. Akşam bende deneyeceğim bakalım biz beğenecekmiyiz

    YanıtlaSil
  87. etsiz çiğ köfteye patates konulduğunu sanıyordum acaba doğrumu doğruysa ne kadar koyulmalı ?

    YanıtlaSil
  88. cok tuzlu oluyor.

    YanıtlaSil
  89. biraz yoğurduktan sonra yağı bi tavada biraz ısıtıp dökün sonra yoğurmaya devam edin çok lezzetli oluyo

    YanıtlaSil
  90. akşamdan marketten çiğ köfte malzemesi aldım bütün malzemeyi birbiriyle karıştırdım yoğurdum yine olmamış acaba bulgur icin sıcak su kullanmalımıyım yada kıvamı icin ne uygulamam lazım kullandığım malzeme yine çöpe gidecek arkadaşla bir kerede şu çiğ köfte tarifini verin bilenler devlet sırrı gibi saklıyor anlamıyorum

    YanıtlaSil
  91. güzel tarıf bunu anneme solerım

    YanıtlaSil
  92. su derken sicak su mu dokuyoruzz

    YanıtlaSil
  93. Yaptım ve cok güzel oldu teşekkürler..

    YanıtlaSil
  94. Yaptım walla değişik idare eder bişey oldu . Limon ve nar Ekşisi ile tadı yerine oturuyor. Kiymasiz yapişmaz diyen arkadaşlar size diyorum yapisip tepsiyle kalkıyor çiğ köfte :) bende biraz bu durumdan şikayetçiyim çok yapisik oldu : D

    YanıtlaSil
  95. Tarife uyduk yapıyoruz
    Hadi bakalım :)

    YanıtlaSil
  96. Valla bu çok uzun iş en iyisi biz gene hazıra devam edelim

    YanıtlaSil
  97. çiğ köfteci sait serdivan olarak başarılarınızın devamını dileriz. Oldukça iyi işlere imza atıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  98. MÜKEMMELL OLUYORRR BİZ YAPIYORUZZZ :))

    YanıtlaSil
  99. hemmen yapcam bu tarifi :D

    YanıtlaSil
  100. Ben Yptımda rengi acık oldu neden acaba ?

    YanıtlaSil
  101. HADİ BAKALIM BENDE YAPACAĞIM MİSAFİRLERM BEYENMESSE KÖTÜ OLUR AMA :D

    YanıtlaSil
  102. bende et sevmediğim için bana bu tarif çok cazip geldi hemen tadına bakmak istiyorum

    YanıtlaSil
  103. Igrenc otesi bir tarif yaptik herkes mide felci gecirdihastanelik olduk

    YanıtlaSil
  104. arkadaşlar malatyalı ustanın sayfasında yeni paylaşımlar var biz orada devam ediyoruz. kendimizi geliştirmek adına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliştirin kendinizi siz :)

      Sil
    2. kapıda çok gelişmişler giremez yazmıyormu yahu rahatsız arkadaş burası polemik yeri değil bildiğin varsa paylaş yoksa sus senle çene yarıştıracak değil kimse.

      Sil
  105. çok gelişmiş arkadaş sen ne arıyon buralarda. sana göre yer değil buralar. burada yazı yazanları yorum paylaşanları küçümseme kardeşim fikrin varsa faylaş yoksa ........

    YanıtlaSil
  106. son tarif bu denedim güzel oldu tadı tam tuttu bence. malatyalı ustamdan ve adını bilmediğim ustalarımdan aldığım bilgilerle güzel bi tarif yaptım güzel oldu deneyin beğenmezseniz ben bu işi bilmiyorum demektir. önce 6kaşık isot geniş bir kapta 1çay bardağından az şalgam suyu. 1çay bardağından az hakiki sızma zeytin yağı ve iki kaşık nar ekşisi 2çorba kaşığı domates salçası karıştırılıp en az 1 hafta isotun erimesi sağlanacak. çiğköfte yapmaya başlamadan önce 4 orta boy kuru soğan çok ince doğranacak ve zırhlanacak. daha sonra az tuzla karıştırıp geniş bir elekte 70dakka kadar bekletilip acı suyunun çıkması sağlanacak. sarımsakta önceden fırın tobası içinde ağzı bağlı 200 derecelik fırında 15-20 dakka bekletilip kokusuz hale gelecek. acı suyu çıkan soğan püresi ve sarımsak robotta iyice çekilecek. 4su bardağı suya 2 çorba kaşığı toz bulyon atılacak kaynamak üzere iken 1 çay kaşığı limon tuzu olarak bilinen strik asit eklenecek az kaynayıncada soğan sarımsak püresini ilave edip 2 dakka daha kaynatıp aynı kabın içinde 1 kg bulgur duru çiğköftelik ince sarı bulgur iyi olur ilave edilecek karıştırıp bulgurda kuru yer bırakmadan komple karıştırdıktan sonra 20 dakka kadar bekletilecek ve geniş bir kapta yoğurma işlemine başlayabiliriz. bulgur az yoğrulunca sakız gibi olur hatta daha sert bile olur. azar azar salça ketçap ve köfte baharatlarının olduğu karışım ilave edilerek bulgurun birazdaha yumuşaması sağlanır daha sonra isotlu karışım azar azar ilave edilecek ve ardındantoplam olarak 300 gram gelecek şekşlde ceviz içi kavrulmuş fındık içi kavrılmuş fıstık içi çiğ badem ve antep fıstığı karışımı iyice çekilip püre haline getirilecek ve bu pürede azar azar karışıma ilave edilecek. en son fındık yağı ile biraz daha yoğurup tuzu az ise tuz ilave edilecek bir gün ağzı kapalı bir kapta bekletilip ertesi gün servis edilmeden azıcık tereyağını kızdırıp karışım üzerine ilave edebilirsiniz. eldivenle az daha yoğurup kıvamı iyi ise şekil verip sevis edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  107. çiğköfte baharatları için hindstan çiğköte baharatı 1 paket. bağdat köfte baharı 40gr. bir paket. 1adet muskat cevizi. kara reyhan tarçın kırmızı toz biber azıcık köri 3-4 tane karanfil. az biberiye azda kişniş ilave edip bu karışıma 4çorba kaşığı domates salçası ve azda su katıp yakmadan yağ katmadan ısıtıyoruz. ısınınca baharatlar daha güzel koku veriyor. bu harcın içine 4-5çorba kaşığı acılı acısız ketçap isterseniz parlaklık verecek kadarda mayonez ilave edip iyice karıştırır isek çok güzel bir çiğköfte baharat karışımı elde ederiz ve bi üssteki tarifteki gibi bu karışımı azar azar ilave edebiliriz. en son yağlı karışımlar ilave edilmeli yoksa bulgur ezilmiyor yağ katılınca buda çok yoruyor yani yağ erken katılır ise 1 saat sürecek yoğurma 2 saate çıkıyor. bunun için isotlu yağlı karışım sonra katılmalı bu belki yoğurmaya zarar vermez ama cevizli fındıklı karışım ceviz fındık ve özellikle fıstık yağlı olduğu için bulguru tam ezmeden katmayın bence. en sonda bulabilirseniz fındık yağı bulamazsanız mısırözü veya ayçiçek yağı ile yağlamanız iyi olur. ama bu yağlar az ocakta kızdırılmalı çünki biraz çiğsi koku yapar. isot ise mecburen zeytinyağında ıslatılmalı. çünki zeytinyağının içindeki asidik özellik isotu eritip krema gibi yapıyor. çarşıda zeytin satan zeytinciler zeytin üzerine parlaklık versin diye ayçiçek yağı döker. bunun nedeni zeytinyağı hem zeytini eritir hemde parlaklık vermez albenisi olmaz siz çiğköfte yaparken görünüşe önem veriyorsanız ayçiçek yağı lezzete önem veriyorsanız sızma zetinyağını kullanın.birde ekşilik için sumak baharatı var onuda diğer baharatların yanına katabilirsiniz. yukarıdaki tarifte özellikle soğan ve sarımsağın kokusunu almak için yapılanlar çok önemli çünki bu ikisinin ağır kokusu diğer baharatları önüne geçince pek hoş olmuyor. etli olan belki acı soğanla güzel olabilir ama etsizde ketçap ve kuruyemişler olduğundan şekerli bir çiğköfte yapmış oluyoruz buda soğan ve sarımsak kokmazsa daha belirgin bir tat için önemli. bu tarifle soğan sarımsak yemeyen ve çarşıda hazır çiğköfteleri sırf soğansız diye tercih eden kişilere yedirdim anlamadılar ve tadı daha güzel dediler. onlar içindeki çerez miktarının arttığını üşünüyorlar. ama aslında soğan ve sarımsak lezzet. reyhan muskat kimyon taçın biberiye ve karanfil kekik ise kokusunu ön plana çıkartıyor. her malzemede kalite önemli çorba gibi yapınca olmaz. özellikle baharatlar ve salça ceviz çok önemli. isot kesinlikle urfa isotu olmalı. baharatlarda yöresel olmalı ceviz yağlı yerli ceviz olmalı. ticari ceviz ticari isot ve salça olursa işin kalitesi düşüyor. mesela isot koklayınca bile insanın iştahını açmalı. baharaçıda var balık pulu gibi iri. yaprak yaprak pul biber olmayacak ince tene dokulu ve ağızda hoş bir tat bırakacak eriyecek mümkünse ev yapımı isot tercih edin. ve yapımında çok tuz ve ayçiçek yagı kullanılan ticari isotlarla farkı görün. çiğköfteyi adıyaman tarzında yapın ama isot urfadan kırmızı toz ve pul biber maraştan olsun. farkı görün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel tarif gerçeğe en yakın olanı olsa gerek deneyin ama malzemeleri kaliteli kullanın sonuç mükemmel. tekrar tekrar denedim sonuç aynı mükemmel bi tarif

      Sil
  108. biraz uzun oldu galiba. arkadaşlar işin püf noktalarını yazdım bildiğim kadarı ile. ticari bir kaygımız yok zaten daha ilave etmek isteyen ve yanlışımı söyleyen olusa sevinirim. ben bildiğim kadarı ile eksiksiz yazdım deneyip sonuç bildiren olusa sevinirim malatyalı ustamın tarifi bana biraz yavan geldi. bende başka yerlerden başka tariflerle deneye deneye enson 6aydır belki 15 sefer başkaları için yaptığım ve şikayet almadığım çiğköfteyi yayınladım en sonda biber salçasız denedim daha güzel oldu bence. buda sait ustamdan tavsiye idi.

    YanıtlaSil
  109. elde çekmek zor geliyorsa ev tipi kıyma makinasından çeke çeke yoğuracağım birde bunu deneyeceğim yoksa hamur karma makinası almaya gideceğiz bu gidişle. misafirliğe gittiğimiz yerlerde hem muhabbet hem çiğköfte yoğurma işi olmuyor alet işler el öğünür demişler deneyelim bakalım. şekil verirken kesinlikle muayene eldiveni kullanın daha parlak çıkarıyor birde en az 12 saat veya birgün dinlendirinki etsuyu kokusu ağzınızın tadını kaçırmasın. açıkta bırakmayın üstü kararır içinde glikozlu ketçap olduğu için.

    YanıtlaSil
  110. Denedim hic iyi olmadi....illede yapcam diyorsoniz 3bardak bulguru salcayla karistirip direk cope yurüyün en azindan vakit kaybi olmaz ..

    YanıtlaSil
  111. bence güzel tarf ama dikkat edilmesi gereken konu malzemelerin kalitesi. yerli köy cevizi yerine ithal yağsız tatsız ceviz kullanan fındık yağı yerine kalitesiz ayçiçek yağı katan markası pek belli olmayan salça bulgur ketçap ve nar ekşisi ve etsuyu kullanırsanız tabiki farkedecek. şimdiye kadar hiçbir çiğköftemi çöpe atmadım herkesede severek yediriyorum. keşke etsuyu ve ketçap kullanmadan daha doğal malzeme kullanarak yapabilsek ama burada pek tarif bulamadım. araya araya en güzel tarif bunu buldum biraz değiştirip ekleme ve yapım aşamasını değiştirerek en mükemmeli böyle buldum daha iyisi kesinlikle var reklam olmayacak ise ziyafet çiğköfte kesinlikle benim damak tadıma tam uygun olanı. ama eve 10 tane misafir gelince veya arkadaşlar istediğinde 20 lira ya en fazla 1 kg çiğköfte alabilirsin bu tarifle veya benzerleri ile 3 kilo çiğköfteyi yapabilirsin ve içindeki malzemeyi etsuyu hariç ne kattığın nasıl ortamda yaptığın belli. sen çorba gibi hepsini karıştırıp hemen yapınca yemek istersen olmaz en az 24 saat buzdolabında bekletirsen anca tadını alırsın hemen yap yiyelim olmaz. çorba yap karıştır yiyelim olmaz. etsuyu fazla kat olmaz. soğuk suya etsuyunu katıp kaynatmazsan etsuyu kokar, olmaz. biraz tecrübe biraz baharatlardan anlamak gerek. ve en güzeli sabırla yapmak gerek. ballandırmaya gerek yok. ben etsuyu kıllanmadan da yaptım olmadı. neden olmadı illa dışarıda satılan gibi olacak tadı, onun için olmadı. etsuyu ve ketçap katınca tadı geldi. birde algılama ve peşin hüküm verme var. sarımsak yemeyen arkadaşım benim yaptığım çiğköfteyi severek yerken birgün bizde yapalım dedi. sarımsak ve soğanı gördü artık yemiyor. soğan sevmeyen arkadaş soğanı kattırmıyordu. ben gizlice kattım hiç anlamadı ve aradaki tat farkını bu soğanlı bu soğansız dedim soğanlı olanı soğansız diye yedi anlamadı bile. sizde deneyin biyerde gördüm. aynı patatesi kızartıp önce yeşil ışık altında sanki patatesler yeşilmiş gibi servis etmişler kimse sevmemiş aynı patates kızartmasını normal olarak sunmuşlar hah bu güzel demiş. bu insanın beynindeki gözün gördügünü algılama yöntemi ile alakalı. keşke bilgisayar kullanmayı iyi bilsemde yaptığım çiğköftelerin resimlerini yayınlayabilsem. yapım aşamaları ile güzelce bir video çekip bir bilene yayınlatacağım. arkadaşlar pek anlayamıyor yazıları sonra çöpe salçalı bulgur falan dökmeye kalkıyor. yapmadığım beğenmediğim şeyleri burada yazacak değilim.

    YanıtlaSil
  112. tarif biraz karışık yazılmış anlamak zor önce kullanılacak malzemelerin nasıl hazır hale getirileceği sonrada sırası ile nelerin hangi aşamada katılacağı yazılmalı.

    YanıtlaSil
  113. Bulgur yikansa olmaz mi cok pis oluyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı bulgurları sarartmak için boya kullanılıyor diye biliyorum. belki onlar kokuyor olabilir. kaynar suya en incesinden normal sarı bulgur kullanılır. fiyatı düşük olanlar veya markasız açık satılanlar markalı paketli olandan iyide çıkabilir çok kötüde kokabilir. pirinç bile öyle olur bazen bozuk gibi kokabilir. bizim buralarda sebze ve prasa yetiştiren köy var. ismi lazım değil. kendileri köyün üst yanlarındaki bahçelerden yer içer aşağıdaki kanalizasyon suyu karışmış suyla sulanan bahçedekileri pazarda satmaya çıkarlar. onun için bilmediğimiz yerlerden ve markalardan kesinlikle gıda almayalım. ben duru ve yayla denedim ikiside iyi. yerel bi market markası var kime paketlettiğini bilmiyorum ama dediğin gibi hafif koktu bende birdaha almadım ne paket nede açık şekilde satılanını.

      Sil
  114. yağ kesinlikle önemli. yağ kızdırılmalı yada tereyağı ile kullanılmalı bence. ben denedim normal yağ katılan çiğköfte ile tereyağı ile birlikte katılan fındıkyağı veya zeytinyağı daha fazla lezzet veriyor. birde yukardaki tariflerde söylendiği gibi basharatlar ve salça zeytinyağı ile biraz kavrulursa iyi oluyor yoksa aynı makarnadaki sası yağ tadı çiğköftedede devam ediyor. çiğköftede tatlar çık değişik geldiği için tereyağı ile ayçiçek yağı arasındaki lezzet farkını tes etmek için kolay yöntem şu. farkı anlamak için pişirdiğiniz makarnayı biraz dediğim gibi tereyağlı zeytinyağı ile birazınıda sadece ayçiçek yağı ile servis edin farkı sizde görürsünüz. birde bulgur ıslatma için tamamen su kullanmayın 3 bardak suya 1 bardakta domates suyu kullanın. yani işin açıkçası elde tek tek neyi yiyebiliyorsanız çiğköftenizin içine ondan katın. daha doğal daha sağlıklı. hoşunuza gitmeyeni çıkartın. çarşıdaki çiğköfteler fabrikasyon ve büyük makinalarda yoğruluyor. bzim öyle bir imkanımız olmadığı için bilek kuvvetine dayalı yoğurma yapıyoruz. biraz sabır biraz özveri biraz ter yeter hepinize kolay gelsin unutmayın zahmetsiz rahmet olmaz.

    YanıtlaSil
  115. Tarif için teşekküer. Ben yaptım çok güzel oldu... Afiyetle yedim )))

    YanıtlaSil
  116. Ama ben kimyon da ilave ettim.

    YanıtlaSil
  117. kimyon zaten karışım baharatlarda var. ayriyeten ilave lezzet için değil koku vermek için kullanılır. afiyet olsun

    YanıtlaSil
  118. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  119. Arkadaşlar evde kendimiz sağlıklı etsiz çiğköfte yapmaya çalışıyorsak neden içine bulyon atıyoruz anlamıyorum.Bu bulyonlar hakkında söylenmeyen kalmadı.Şimdi üzerlerinde hiç bir katkı maddesi içermez ibaresi var ancak ben güvenmiyorum.Üstelik hiç de gerek yok.

    YanıtlaSil
  120. serdar DEMİRKAN20 Haziran 2014 14:22

    Mrb arkadaşlar.Aylarca internet sitelerinde gezerek yaptığım araştırmalar ve denemeler sonucunda güzel bir lezzet yakaladığımı zannediyorum.Geçen Komegene ve Apikoğlu ile karşılaştırdım bana göre çok fark yoktu.Özellikle çocuklarım bayılıyorlar çiğköfteme.Dışarıdan ne olduklarını bilmediğimiz etsiz çiğköfteleri yemektense evde içinize sinerek yapmak bence en mantıklısı.Tabi biraz zahmetli ve sabır istiyor istediğiniz tadı ve kıvamı yakalamak için.Araştırmalarım sonucunda yapmış olduğum çiğköfte tarifini sizlerlede paylaşmak istedim.Ben içine kesinlikle su ve bulyon katmıyorum.Bulyonun sağlıklı olduğuna da inanmıyorum.Bu verdiğim tarif kalabalık bir gruba yetecek miktarda hatta ertesi güne bile arttığı oluyor.
    MALZEMELER:
    1-2 su bardağı esmer bulgur 1 su bardağı normal ince bulgur.
    (Ben Duru marka siyah bulgur kullanıyorum.Çünkü en incesi o ve kıvamı çok güzel oluyor.Diğer bulgurlarla aynı kıvamı yakalayamadım)
    2-1,5 çorba kaşığı domates salçası
    3-1,5 çorba kaşığı biber salçası
    4-İsteğe göre az miktar ketçap (çok fazla olmasına gerek yok.)
    5-1 adet orta boy soğan
    6-1 adet orta boy patates
    7-200-300gr civari ceviz ve fındık
    8-Bir tutam fıstık (yağlı olduğu için çok atmıyorum.)
    9-1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
    10- Su bardağının yarısından az nar ekşisi
    11-2 su bardağı domates sosu
    12-2 çorba kaşığı çiğ köfte baharatı (Ben bunu Diyarbakırdan özel olarak aldım)
    13-3 çorba kaşığı isot
    14-1 çorba kaşığı kırmızı pulpiber
    15-Bağdat marka çiğköfte harcından 1 çorba kaşığı

    YAPILIŞI

    Öncelikle 2 su bardağı olacak şekilde bir miktar domatesi rendeleyelim.(Domates yerine hazır satılan domates soslarını da tercih edebilirsiniz.Bazen domates kabukları kalın bir şekilde bulgura karışabiliyor tercih sizin.)Bulgurlar ile domates rendelerini ağzını kapatacağınız bir kabın içinde karıştıralım.Daha sonra kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatalım ve en az 45 dakika buzdolabında bekletelim.Hemen peşinden kaseden biraz büyük bir kap alarak içine domates salçamızı, biber salçamızı belirtilen bütün baharatları, nar ekşisini, şalgam suyunu ve isterseniz çok az miktar kepçabı atarak kaşığımız ile çırparak hepsini macun kıvamına getirerek onu da bulgurumuzun süresi kadar buzdolabında bekletmeye alalım
    Bulgurumuz ve sosumuz buzdolabında dinlenirken biz soğanı en ince yeriyle rendeleyerek ayrı bir kaseye alalım. Kuruyemişlerimizi rondo da iyice ufak olana kadar çekilim.(Tercihe göre kuruyemişlerinizin arasına 4 5 diş sarımsak atarak öyle rondodan geçirebilirsiniz.) Patatesimizide haşlayarak yine rondoda macun kıvamına gelecek şekilde çekelim.

    Bulgurumuz ve sosumuz yeterli sürede dinlendikten sonra (ben 1 saatten fazla tutuyorum) dolabımızdan çıkaralım ve yoğuracağımız kabın içine domates sosunu iyice içine çeken bulgurumuzu alalım.Bu aşamadan sonra sırasıyla kuruyemişlerimizi soğanımızı ve baharat salça karışımımızı ekleyelim ve belli bir kıvama gelene kadar yoğuralım.İstenilen kıvama geldikten sonra yağımızı katalım ve tekrar belli bir kıvam oluşana kadar yoğurmaya devam edelim.Yağı en sonunda atmak önemli.Ben bu kıvam işini yapa yapa ezberledim.Siz de yaptıkça bu işte uzmanlaşıp o istediğiniz macun kıvamını yakalayabilirsiz.Yoğurma işlemi bittikten sonra kıvam size çok az cıvık gelebilir.(Çok az cıvıktan kastım Adıyamanlının kıvamı gibi.Ben Adıyamanlının kıvamını beğenmiyorum.Bu benim tercihim bana biraz cıvık geliyor.) Hiç sorun etmeyin karışınızı tekrar hava almayan bir kaba koyarak tekrar buzdolabına koyun ve 1 gün süre ile buzdolabında bekletin.Ertesi gün yemeğe başlamadan 1 saat önce çıkararak sıkın ve servise hazır hale getirin.Üstüne tercihen dökeceğiniz nar ekşisi ve limon ile güzel bir lezzet yakalamanızı dilerim.Ben ayrıca taze nane ile farklı bir lezzete kavuştuğunu düşünüyorum.Hepinize afiyet olsun.Sağlıklı ve güzel çğköfteli günler dilerim.Hoşçakalın.:)

    YanıtlaSil
  121. Salçayı belirttiğinizden az koymama rağmen salça ve tuz oranı çok yüksek oldu. (Sadece domates salçası kullandım 4 yemek kaşığı)

    YanıtlaSil

Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site