8.10.2009

Çiğ Köfteye Merhaba

Merhabalar uzun bir aradan sonra yine birlikteyiz. Öncelikle sitemizi ziyaret eden herkese teşekkürü bir borç bilirim...

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi artık Türkiye'de "Çiğ Köfte Piyasası" diye bir durum var. Çiğ köftenin yapımı zahmetli olduğu için ve biraz da tabiri caizse her baba yiğidin harcı olmadığı için evde çiğ köfte yapımına pek kişi girişmiyor. Ancak karlı olduğu kadar lezzetli de olan bir çiğ köfte tarifi ile sizlerle birlikteyiz.

Öncelikle hazır çiğ köftenin (Adıyaman, Komagene, Çiğ köftem vs.) nasıl yapıldığına bir göz atalım. Adıyaman Çiğ Köftecisi çiğ köftede tada önem verdiği kadar kokusuna da bir hayli önem veriyor. Adıyaman çiğ köftesini kokladığınızda nar ekşisi, salça gibi mayhoş ama bir o kadar da tatlı bir tat sizi karşılıyor. Komagene ise koku ayrıntısına pek fazla takılmıyor. Komagene çiğ köftesinin tadımı çok güzel ancak baharat eksikliği bakımından Adıyaman'a 1-0 yenik başlıyor. Çiğ köftem ise bu iki firma ile çekişme içerisine girecek kapasiteye ulaşmadı ise de tadı bakımından Komagene'yi andırıyor. Yani tadı güzel ancak kokusu yok. Çiğ köftem farklı olarak çiğ köftenin içerisine; marul, yeşil soğan, domates, nane, dere otu gibi yeşillik ve sebzelerin yanında içerisine bir de turşu atıyor. Kimilerinin bu hoşuna gidiyor. Çünkü bol malzeme koyunca daha güzel oluyormuş gibi bir izlenim çiziliyor. Halbuki böyle bir şey yoktur, domates, yeşillikler ve turşu çiğ köftenin tadını maskelemekten başka bir işe yaramıyor. Tabi ki renkler ve zevkler tartışılamaz ama...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site