11.01.2009

Balıklı Çiğ Köfte

Balıklı Çiğ Köfte

Çiğ köftenin her gün yeni bir tadı çıkmaktadır. Yumurtalı , etli , etsiz , baharatlı , baharatsız çiğ köfteden sonra , şimdi de balıklı çiğ köfte piyasayı kavuruyor. Kıymalı çiğ köfteden tek farkı ; kıyma yerine balık olmasıdır. Balık olarak önerilen balık çeşitleri , hamsi ve somondur.

Hamsiyi Karadenizli vatandaşlarımız çiğ bile tüketmektedirler. Hatta ayıklamadan… Hamsi tadının yanında , vitamin , mineral , protein bakımından da zengin bir balıktır. Çiğ köftemizin içeriğini hem zenginleştirmek , hem de damak zevkine göre yapmak için balık uygun bir içeriktir.

Yapılışı : Normal çiğ köfte tarifine ek olarak ; sadece ince kıydığımız balığımızı içine atıp yoğuruyoruz. Yoğurma esnasında dikkat edilmesi gereken husus balığın çiğ köftenin içinde kaybolmasıdır.

Balığın Hazırlanışı :

Balık seçtiğiniz türe göre pişme süreleri farklıdır. Bu yüzden balık için ortalama bir pişme süresi vermek istemiyoruz. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi Karadenizli vatandaşlarımız , hamsiyi pişirmeden de tüketmektedirler. Buda demek oluyor ki hamsiyi çiğ de seviyorlar… Karadenizli veya hamsiyi çiğ sevmeyen diğer arkadaşlar için balığı iyice pişirdikten sonra , çok ince şekilde doğrayıp , üzerine biraz kimyon gezdirmeniz tavsiye edilir. Daha sonra ince ince kıydığımız balığı çiğ köftenin içine ilave edip güzelce yoğuruyoruz. Çiğ köfte yumuşadıktan ve balıkla bir bütün halinde göründükten sonra , çiğ köftemiz servis yapmaya hazırdır.

Afiyet Olsun…

Servis Önerileri :

Bol aysberg veya damak zevkine göre diğer yeşillikler serviste bol miktarda kullanılabilir. Yeşillikleri bir parmak boyunda kıydıktan sonra çiğ köftenin altına serilir. Daha sonra çiğ köfteler sıkılarak üzerine güzelce yerleştirilir. Üzerine limon ve zevke göre nar ekşisi gezdirilir.

DİKKAT : Balık içeriği olduğu için , süt ve süt mamüllerinden uzak durunuz. Aksi taktirde zehirlenmelere mahal verilebilir. Bu durumdan dolayı sitemiz ASLA sorumlu tutulamaz.

Afiyet Olsun…

1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim bu tarifi evde uyguladık arkadaşlarla tadı damağımızda kaldı herkesin denemesini tavsiye ederim başarılarınızın devamını dilerim .

    YanıtlaSil

Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site