8.02.2009

Çiğ Köfte Yemek

Çiğ Köfte Yemek

Şu an piyasadaki çiğ köfteler Fast Food yani hızlı yemek kavramına girer mi ?

Daha önce de tartışmalara konu olmuş bir konu olan çiğ köfte yemek midir yoksa meze mi konusuna yeni bir görüş getirdik. Çiğ köfte yapılış itibariyle tam bir mezedir. Ancak artık çiğ köfteler karın doyurabilmektedir. Çünkü hazır yemek kavramına o kadar alışmış durumdayız ki çiğ köfteyle bile karnımızı doyurabilir hale geldik. Eskiden sofraya oturduğunda bir kuzuyu deviren atalarımızın yerine yarım porsiyon çiğ köfteyle karnını doyurabilen bir kuşak aldı. E doğal olarak da onlar kadar sağlıklı , gücü kuvveti yerinde olmayan bir nesil ile karşı karşıyayız.

Çiğ köfte yemek , çiğ köfte sevmeyen için bir eziyet , çiğ köfte seven biri için hiç bir şeye değişilmeyecek bir keyiftir. Bunun ortasını bulanı biz daha hiç görmedik. Yani çiğ köfte ya çok yenir , yada hiç yenmez. Ancak denediğimiz bir durum vardır ki ; bir çiğ köfte dürüm insanın tabiri caizse dişinin kovuğuna yetmez , ancak yarım porsiyon çiğ köfte de (400 gram) normal bir insanı çiğ köfte doygunluğuna götürür.

Çiğ köfte yapımı çok zahmetli bir iştir. Yapımı da bir o kadar uzun sürmektedir. Bu yüzden çiğ köfteyi yapıp yemek Fast Food kavramı içine girmez. Ancak hazır çiğ köfte alıp yemek hızlı yemek kavramına örnek olabilir.

Doğuda çiğ köfte kıymayla – etle yapılır ve genellikle , kutlamalarda , düğünlerde , sıra gecelerinde , kına gecelerinde , özel günlerde ve misafir gelince yapılır. Bundan dolayı çiğ köfte orada bulunan herkese yetecek çoklukta yapılır. Bundan dolayı eğer çiğ köfte doğuda taze sevilmektedir. Yani ertesi güne kalan çiğ köfte bir çiğ köfte sever tarafından yenmemektedir. Bu duruma karşılık doğu kadını zekasını kullanarak çiğ köfteyi ertesi güne kızartarak – pişirerek – kaynatarak getirip beylerinin , misafirlerinin önüne sunmuştur. Tadı da gayet beğenilmiştir. Bu durum da şunu ispatlamaktadır ki etli çiğ köfte pişirilerek de yenilebilmektedir. Tabi herkesin damak zevki başka onun için pişmiş çiğ köfte güzeldir diye bir genelleme de bulunmak yanlış olur.

Geçenlerde bir yarışma programı olan Yemekteyiz’de bir hanım Antep yada Urfa usulü çiğ köfte yaptığını söylemişti. O nasıl bir programdır ki ; daha doğrusu oraya katılanlar nasıl bir kültür , nasıl bir terbiyededirler ki sofraya gelen bir yemeği beğenmiyorlar , hatta orda hizmet yapana yapmadıklarını bırakmıyorlar? Bu programın amacı en güzel yemeği yapmak değil midir? Yok içinden kıl çıktı , yok peruk çıktı… Bizim kültürümüzde ve dünya kültüründe şu vardır ; eğer yemeğin içinden herhangi bir yabancı madde çıkmışsa (ki insanlık halidir her şey olabilir) hiç kimseye fark ettirmeden yavaşça alıp kenara koyulur ve yemeğin yenisi istenir. Bu bir lokantada da olsa , evde de olsa aynı şekilde geçerlidir. Ancak Somali’deki yamyamları hatırlatan bu programdakiler kimseyi beğenmezler ancak yamyamları da solda sıfır bırakırlar. Böyle programlar reyting aldıkça sanırım halkı böyle saçma sapan şeylerle oynatmaya devam edecekler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site