Çiğ Köfte Yemek
Şu an piyasadaki çiğ köfteler Fast Food yani hızlı yemek kavramına girer mi ?
Çiğ köfte yemek , çiğ köfte sevmeyen için bir eziyet , çiğ köfte seven biri için hiç bir şeye değişilmeyecek bir keyiftir. Bunun ortasını bulanı biz daha hiç görmedik. Yani çiğ köfte ya çok yenir , yada hiç yenmez. Ancak denediğimiz bir durum vardır ki ; bir çiğ köfte dürüm insanın tabiri caizse dişinin kovuğuna yetmez , ancak yarım porsiyon çiğ köfte de (400 gram) normal bir insanı çiğ köfte doygunluğuna götürür.
Çiğ köfte yapımı çok zahmetli bir iştir. Yapımı da bir o kadar uzun sürmektedir. Bu yüzden çiğ köfteyi yapıp yemek Fast Food kavramı içine girmez. Ancak hazır çiğ köfte alıp yemek hızlı yemek kavramına örnek olabilir.
Doğuda çiğ köfte kıymayla – etle yapılır ve genellikle , kutlamalarda , düğünlerde , sıra gecelerinde , kına gecelerinde , özel günlerde ve misafir gelince yapılır. Bundan dolayı çiğ köfte orada bulunan herkese yetecek çoklukta yapılır. Bundan dolayı eğer çiğ köfte doğuda taze sevilmektedir. Yani ertesi güne kalan çiğ köfte bir çiğ köfte sever tarafından yenmemektedir. Bu duruma karşılık doğu kadını zekasını kullanarak çiğ köfteyi ertesi güne kızartarak – pişirerek – kaynatarak getirip beylerinin , misafirlerinin önüne sunmuştur. Tadı da gayet beğenilmiştir. Bu durum da şunu ispatlamaktadır ki etli çiğ köfte pişirilerek de yenilebilmektedir. Tabi herkesin damak zevki başka onun için pişmiş çiğ köfte güzeldir diye bir genelleme de bulunmak yanlış olur.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Çiğ Köfte İle İlgili Her Şeyin Bulunduğu Site